Ny avgiftssats for vann og avløp
I statsbudsjettet for 2025 har regjeringen foreslått at avgiftssatsen for vann og avløp skal reduseres fra 25 % til 15 %.
Finansdepartementet tar sikte på at satsendringen skal gis virkning fra og med 1. mai 2025. Forslaget vil spesielt i en overgangsperiode kunne ha en del praktiske konsekvenser for en kommune.
Kort om forslaget
Satsendringen skal gjelde for omsetning av vann fra vannverk og bortføring av avløpsvann. Finansdepartementet varsler i statsbudsjettet at det blir nødvendig å foreta enkelte avgrensinger av forslaget, og departementet vil derfor sende utkast til forskriftsendringer på høring. Departementets siktemål er at nødvendige forskriftsendringer skal være på plass innen varslet ikrafttredelse 1. mai 2025, men avhengig av høringsrunden kan ikrafttredelsestidspunktet bli utsatt.
Forslaget gjelder både omsetning og uttak
Ved siden av omsetning av vann- og avløpstjenester vil satsen også gjelde for uttak. Det klassiske eksemplet på uttak er at det kommunale vannverket leverer vann til kommunens skole.
Hva innebærer forslaget i praksis for en kommune?
En kommune må for det første tilpasse sitt regnskaps- og faktureringssystem til ny sats for vann og avløp. For det annet må kommunen huske på at satsendringen vil gjelde både ved omsetning og ved uttak av vann og avløpstjenester til eget bruk. For det tredje vil forslaget i en overgangsfase kunne få konsekvenser for kommunens fakturering, bokføring og avgiftsrapportering.
Med varslet ikrafttredelse 1. mai 2025 kan man i utgangspunktet se for seg at satsendringen blir en enkel sak i og med at datoen er starten på 3. termin 2025.
Satsendringer kan imidlertid skape praktiske utfordringer hvis kommunen forskuddsfakturerer vann- og avløpstjenester, eller hvis faktura gjelder pr. kvartal.
Merverdiavgiftsloven slår fast at ved omsetning og uttak skal merverdiavgift beregnes etter satsen som gjelder på tidspunktet for levering og når uttaket skjer. Fakturadato, forfallsdato og betalingsdato vil altså være irrelevant. Det er leveringstidspunktet som blir styrende for avgiftssatsen. Samtidig er fakturadato styrende for når merverdiavgiften skal rapporteres til skattemyndighetene.
Ved f.eks. en forskuddsfakturering for 2. kvartal 2025 skal fakturering for vann og avløp som utgangspunkt beregnes med 25 % for april, og 15 % for mai og juni.
Ellers kan det være greit å kjenne til forskriftens regler ved satsendringer og etterskuddsfakturering:
Eventuelle vann- og avløpstjenester kommunen leverer før ikrafttredelsen 1. mai 2025, og som etterfaktureres, skal etter merverdiavgiftsforskriften skilles ut ved bokføringen. En kommune må i så fall lage en oversikt over vann- og avløpstjenester som er levert, men ikke fakturert før satsen ble endret. Oppstillingen skal vise leveringsdato, kundens navn, adresse, ytelsenes art og avtalt vederlag. De leverte ytelsene skal faktureres senest innen en måned etter at satsen ble endret. Omsetningen skal avgiftsberegnes med den gamle merverdiavgiftssatsen (på 25 %).
Det kan tenkes at Finansdepartementet vil vurdere overgangsregler når forskriftsendringer skal på høring, men det er foreløpig uvisst. Vi tar sikte på å oppdatere denne artikkelen når forskriftsendringene er klare.
Satsen på 15 % kalles av politikere, journalister og aktører i dagligvarebransjen gjerne for matmomsen. Det gjenstår å se om regjerningens forslag – særlig sammenholdt med forskriftens omstendelige regler for satsendringer – vil gi oss det nye uttrykket mat- og avløpsmomsen.