Foreldelsesfristen for momskomp. utvides til 3 år

Finansdepartementet har nylig sendt ut et høringsnotat hvor foreldesfristen for momskomp er foreslått utvidet til tre år.

I tillegg foreslår Finansdepartementet at (fylkes-)kommuner skal ha rett til å søke skattemyndighetene om endringer av kompensasjonsmeldinger inntil 5 år tilbake i tid. Det er foreløpig ikke satt noe tidspunkt for når den nye foreldelsesfristen skal tre i kraft.

Publisert:

2. desember 2024

Skrevet av:

Ola Fredriksen, Advokatfirmaet Fredriksen AS
Merverdiavgift

Kort om forslaget

For fylkeskommuner og kommuner (heretter bare kommuner) blir krav om momskomp etter dagens regel foreldet etter leveringsfristen for kompensasjonsmeldingen for påfølgende termin. Til sammenligning foreldes krav om fradrag for merverdiavgift først etter tre år.

Finansdepartementet har nettopp sendt ut et høringsnotat hvor foreldesfristen for momskomp foreslås utvidet til tre år. Hvis forslaget vedtas, vil det altså bli en lik foreldelsesfrist for momskomp og fradrag.

Adgang til egenretting

Ved siden av en foreldelsesfrist på tre år skal en kommune også få adgang til såkalt egenretting innen samme tidsrom. Hvis kommunen oppdager at den har krevd for lite eller for mye momskomp skal kommunen på egen hånd kunne rette tidligere leverte kompensasjonsmeldinger.

Adgang til å søke om endring av eldre kompensasjonsmeldinger

I forlengelsen av dette foreslår Finansdepartementet at kommuner også skal gis rett til å søke skattemyndighetene om endring av kompensasjonsmeldinger som er opptil fem år gamle.

Reglene som foreslås er altså at kommunen selv kan endre kompensasjonsmeldinger inntil tre år gamle, mens kommunen må søke skattemyndighetene om endring av meldinger inntil fem år gamle. Finansdepartementet foreslår at skattemyndighetenes vedtak om å nekte endring av inntil fem år gamle kompensasjonsmeldinger ikke skal kunne påklages.

Revisorbekreftelse

I høringsnotatet foreslår Finansdepartementet at kravet om revisorattestasjon ikke bare skal gjelde for ordinær kompensasjonsmelding, men også at revisor skal attestere kommunens egenrettede kompensasjonsmeldinger. Finansdepartementet foreslår også at det skal gjelde et krav om revisorattestasjon i saker hvor skattemyndighetene godkjenner søknad om endring av inntil fem år gamle kompensasjonsmeldinger.

Kravet om revisorattestasjon av kompensasjonsmeldingen oppleves av flere som tid- og kostnadskrevende. Det vil derfor trolig komme merknader til denne delen av forslaget i høringsrunden.

Tilleggsskatt

Finansdepartementet foreslår at det skal innføres en ny unntaksbestemmelse i skatteforvaltningsloven om at en kommune ikke skal ilegges tilleggsskatt ved egenretting av tidligere kompensasjonsmeldinger. Det forslaget er langt på vei en lovfesting av skattemyndighetens praksis på området selv om det ikke uttales med klartekst i høringsnotatet.

Ikrafttredelsestidspunkt

Finansdepartementet har ikke foreslått et tidspunkt for når de nye reglene skal tre i kraft. Dog er det verd å merke seg at departementet skriver at reglene bare skal gjelde for fremtidige krav om momskomp.

Hvis vi f.eks. ser for oss at ikrafttredelse settes til 3. termin 2025 vil ikke forslaget ha som konsekvens at en kommune kan kreve momskomp for kostnader påløpt i 2024.

Med departementets forutsetninger i høringsnotatet vil det ta inntil fem år fra ikrafttredelsestidspunkt og inn i fremtida før de nye reglene får full juridisk og økonomisk betydning.