Avgiftssatsen for vann og avløp – høringsrunde

Regjeringa foreslo i statsbudsjettet for 2025 å redusere avgiftssatsen for vann og avløp fra 25 % til 15 %. Samtidig varslet regjeringa at det ville bli foretatt visse presiseringer og endringer i merverdiavgiftsforskriften.

De aktuelle forskriftsendringene er for tiden på høring. Kort fortalt er utgangspunktet fortsatt slik at satsendringen skal gis virkning fra og med 1. mai 2025, men Finansdepartementet har i høringsrunden bedt om innspill til om ikrafttredelsestidspunktet bør utsettes.

Denne artikkelen inneholder en kort oppsummering av de viktigste forslagene om satsendringen.

Publisert:

27. mars 2025

Skrevet av:

Ola Fredriksen, Advokatfirmaet Fredriksen AS
Merverdiavgift

Hva omfattes av den reduserte avgiftssatsen?

Kort fortalt skal den reduserte avgiftssatsen gjelde for:

  • Vann fra vannverk, og det defineres som drikkevann levert via et vannforsyningssystem.
  • Avløpstjenester. Slike tjenester defineres som bortføring av sanitært avløpsvann samt tømming av slamavskillere og samlekummer for avslamming av sanitært avløpsvann (typisk privateide kloakktanker).

Vannmålere som leveres sammen med vann eller avløpstjenester foreslås omfattet av den reduserte satsen.

Vann som i beredskapssituasjoner leveres fra vanntanker el. foreslås også omfattet av den reduserte satsen.

Slokkevann (vann brannvesenet bruker til slokking av branner) som leveres fra samme vannforsyningsanlegg som drikkevann vil være avgiftspliktig med alminnelig sats på 25 % så fremt ikke betaling for drikkevann er særskilt spesifisert. Denne delen av departementets forslag må kunne sies å fremstå lite praktisk, og vil trolig bli kommentert av flere høringsinstanser. Det gjenstår å se om denne delen av forslaget blir vedtatt.

MVA-kode/SAF-T-kode

Finansdepartementet varsler at vann og avløpstjenester skal innrapporteres i MVA-meldinga med SAF-T-kode 31, altså samme kode som gjelder for omsetning og uttak av næringsmidler (mat- og drikkevarer).

Virkningstidspunkt og overgangsregler

Bokføringsreglene gir rom for flere ulike rutiner for fakturering av vann og avløpsgebyr. Gebyret kan f.eks. faktureres pr. kvartal, tertial, halvår eller år. I høringsnotatet går det klart frem at Finansdepartementet er oppmerksom på at virkningstidspunktet for satsendringen kan bli administrativt utfordrende.

Finansdepartementet tar fortsatt utgangspunkt i at virkningstidspunktet skal være 1. mai 2025, men departementet åpner for at virkningstidspunktet kan bli utsatt. Det endelige virkningstidspunktet vil trolig bli avgjort i løpet av april 2025.

I høringsnotatet ber departementet om forslag til overgangsregler for det som blir innføringsåret nå i 2025. Finansdepartementet signaliserer selv følgende overgangsregel hvor det ikke skal være nødvendig med avlesning av vannmåler pr. 30. april 2025:

  • Vann- og avløpsgebyr for 2025 avgiftsberegnes forholdsmessig etter andelen av året med redusert sats. Forutsatt virkningstidspunkt 1. mai 2025 vil altså overgangsregelen innebære at gebyret for 2025 avgiftsberegnes med 25 % for de 4 første månedene av året, mens de resterende 8 månedene avgiftsberegnes med 15 %.

Denne overgangsregelen vil trolig bli presisert etter at høringsrunden er over, f.eks. om faktureringstidspunkt og senere avlesning av vannmålere vil ha betydning. Det kan også tenkes at det vil bli gitt andre, eller flere overgangsregler.

Høringsnotatet er taust om hvilken betydning de «alminnelige» overgangsreglene i merverdiavgiftsforskriften § 22-1-2 skal ha. Ved satsendringer er gjeldende forskriftsregler at varer og tjenester som er levert, men ikke fakturert før satsendring, skal skilles ut i regnskapet gjennom en egen oversikt. Oversikten skal vise leveringsdato, kundens navn, adresse, ytelsenes art og avtalt vederlag.

Kommuner som leverer vann og avløpstjenester, men som ikke utsteder faktura før etter satsendringen (pt. varslet til 1. mai 2025), vil altså kunne stå overfor betydelig merarbeid. Forhåpentlig vil Finansdepartementet gi overgangsregler med unntak fra gjeldende merverdiavgiftsforskrift kapittel 22. I motsatt fall er det ikke vanskelig å se for seg at regnskapsavdelinger i kommunene kan ende opp med blå og ømme fingertupper.